”Vastaan voi tulla tilanteita, joita ei ole tapahtunut koskaan ennen”
Reilu tuhatasteinen sula kupari valuu kuilu-uunista hiljalleen kohti valu-uunia. Sieltä se ohjataan jäähdytettyyn kokilliin eli valumuottiin, jossa kupari jäähtyy kiinteään muotoonsa.

Aurubiksen Porin-tehtaan valimolla tuotetaan kuparivalanteita valssaamolle ja putkitehtaalle myöhempiin käyttötarkoituksiin.

Välillä voi tulla kuumatkin paikat.

Työ on erittäin monipuolista ja harvoin tulee eteen kahta samanlaista päivää. Mutta se on myös paras asia työssäni, kertoo kuparivalimon vuoron etumiehenä työskentelevä Eetu Kuoppala.

Hänen vastuullaan on huolehtia valimon prosessien toimivuudesta. Kuoppalalle se tarkoittaa muun muassa eri kuparilaatujen oikea-aikaisten panostuksien varmistamisia kuilu-uuniin. Hän tekee päivän aikana myös useita tarkistuskierroksia, joissa valvotaan prosessin etenemistä suunnitellusti.

Kun valimon sulatusprosessissa valuu reilut tuhatasteinen kupari, niin aina kaikki ei mene käsikirjoituksen mukaan.

Vastaan voi tulla tilanteita, joita ei ole tapahtunut koskaan ennen, jos laitteita on uusittu tai muutettu. Silloinkin pitää pystyä toimimaan ripeästi asian selvittämiseksi, turvallisuus huomioiden. Tämä vaatii huolellisuutta, tarkkuutta ja omaa mielenkiintoa työtä kohtaan, LVI-asentajaksi opiskellut Kuoppala näkee.

Hän onkin viihtynyt Aurubiksella jo yli kahdeksan vuoden ajan.

Kuoppalaa kiinnosti aikanaan ison yhtiön tarjoama vakaa työtilanne ja etenemismahdollisuudet. Ne mahdollisuudet ovat muuttuneet tosiksi.

Arvostan työssäni eniten nuoresta iästä huolimatta saamaani vastuuta. Aurubiksessa on etenemismahdollisuuksia.

Porin naapurikunnasta Ulvilasta kotoisin oleva Kuoppala onkin tyytyväinen nykytilanteeseen: Aurubis avaa mahdollisuuksia – ja elämä synnyinseuduilla maistuu hyvältä. Hänellä ei ole hinkua mihinkään muualle, mutta mikä koko elämänsä Satakunnassa asuneelle nuorelle miehelle on Porissa parasta?

Kesät, jolloin täällä on todella paljon erilaisia tapahtumia. Myös urheilukulttuuri on laajaa ja vahvaa.

Urheilukentillä Kuoppala viettääkin toisinaan vapaa-aikaansa. Hän on nuoruudessaan pelannut 15 vuotta pesäpalloa.

Vapaa-aikana liikun pääasiassa 11-vuotiaan kultaisennoutajani kanssa. Kesällä käyn kuitenkin mahdollisuuksien mukaan myös pelaamassa kuntopesäpalloa.