” Tuohan se työhön merkityksellisyyttä, että saa tehdä jotain melkein ainutlaatuista”
Iso kuparirulla on asetettu valmiiksi linjaston toiseen päähän.

Hiljalleen kuparinauhaa alkaa rullata patinoitavaksi, jossa tehdashapetettu pinta saa luonnollisen vihertävän tai sinertävän patinan asiakkaan toiveen mukaan. Tuotantotyöntekijä Petri Jussilan tehtävänä on varmistaa, että muun muassa patinoinnin laatu ja pinnan elävyys ovat vaatimuksien mukaiset.

Aurubiksen tehdaspatinointi on nopeaa verrattuna kuparin luonnolliseen patinoitumiseen. Yhdessä työvuorossa pystytään valmistamaan useita rullia kun taas luonnollisessa prosessissa aikaa kuluu vuosikymmeniä. Patinoinnissa tarvitaan kärsivällisyyttä ja tarkkaa silmää, jotta saadaan haluttu lopputulos. Pitkälle automatisoidussa valmistuksessa pitää varmistaa linjan säätöjen ja patinan koostumuksen oikeellisuus aina eräkohtaisesti, hän kertoo yhtiön arkkitehtuurisissa kohteissa käytettävistä tuotteista.

Patina on yksi kuparin ainutlaatuisista ominaisuuksista: Sitä syntyy, kun kupari hapettuu ilman hapen vaikutuksesta ensin tummaksi kuparioksidiksi, jonka jälkeen tämä reagoi vielä ilman hiilidioksidin kanssa. Patinakerros suojaa metallia muun muassa korroosiolta.

Aurubiksen Porin valssaamon patinapinnat vastaavat luonnonpatinan perusmineraaleja.

Maailmalla ei ole toista vastaavaa toimittajaa, joka pystyy valmistamaan patinoitua kuparinauhaa. Levytavaralle löytyy muutama kilpailija kansainvälisesti, joilla on täysin eri menetelmät. Tuohan se työhön merkityksellisyyttä, että saa tehdä jotain melkein ainutlaatuista, hän kertoo.

Jussila on työskennellyt Aurubiksella jo 25 vuotta. Pelkästään värjäyslaitteen takana neljännesvuosisata ei ole kulunut, vaan työtehtävät ovat vuosien aikana vaihdelleet.

Jos samaa konetta olisi kaiken aikaa käyttänyt, olisi voinut alkaa jo tympäistä. Se on ison yhtiön etuja, että talon sisälläkin on tarjolla paljon erilaisia työtehtäviä, hän muistuttaa.

Aurubis ja Pori ovatkin tarjonneet Jussilalle kaiken, mitä hän elämältään tarvitsee. Porilaissyntyinen Jussila ei ole haikaillut isompien kasvukeskusten perään – tai muihin työpaikkoihin.

Aurubis on vakaa työnantaja, minkä lisäksi Pori on ainakin minulle juuri sopivan kokoinen paikka. Ei ole valittamista, hän naurahtaa.

Vapaa-aika Jussilalta kuluu perheen poikien jääkiekkokiekkoharrastusten tai omien puulaakipelien parissa. Kesäisin luistimet puolestaan vaihtuvat golfmailaan ja maakunnan golfkenttiin. Tasoitus on noin kymmenen vuoden pelaaminen jälkeen 18.

Elämä Porissa on helppoa: täällä on tarvittavat palvelut ja harrastusmahdollisuudet, kaikkialle pääsee muutamassa minuutissa, eikä tarvitse istua ruuhkassa.

Sen päälle on vielä tuollainen aika iso hiekkaranta, mitä ei sitten muualta löydykään.