Suomenlinnan kirkko sai “uusvanhan” katon

By 1 maaliskuun, 2022 Uncategorized @fi

Suomenlinnan kirkko on rakennettu vuonna 1854 ja on historiallisesti merkittävä suomalainen rakennus. Suomenlinna kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon ainutlaatuisena sotilasarkkitehtuurin muistomerkkinä. Kirkon nykyinen päätorni on ainoa jäljellä oleva kirkon viidestä alkuperäisestä kupolitornista. Päätornin kuparikaton uusimisessa oli ehdottoman tärkeää, että se muistuttaa mahdollisimman paljon vanhaa kattoa värisävyltään. Suomen Saneeraustalon työnjohtaja Sauli Saarinen, Arkkitehtitoimisto Helander-Leiviskän professori Wilhelm Helander sekä projektiarkkitehti Jaakko Penttilä valitsivat yhteistyössä Museoviraston kanssa Nordic Copperin mallikappaleista sen, joka muistuttaa eniten vanhaa kattoa. Sauli Saarinen: “Arkkitehdit olivat tässä suuressa roolissa, lopputulos on erinomainen, ei maalatun ja käsitellyn näköinen, vaan todella aidon näköinen. Kuparin patinointi onnistui Aurubiksen toimesta loistavasti”. “Suomenlinnan kirkon merkitys Helsingin kaupunkikuvaan on merkittävä. Tästä syystä päätornin patinointi oli erityisen tärkeä seikka”, kertoo projektiarkkitehti Jaakko Penttilä ja kiittelee samalla yhteistyötä Museoviraston kanssa. Kupari ei myöskään pelkästään muistuttanut vanhaa kattoa, vaan vanhan katon kuparimateriaali myös kierrätettiin uutta kattoa varten. Näin vanhan kirkon henki jatkuu myös tulevaisuudessa ja ympäristöasiat huomioitiin parhaalla mahdollisella tavalla. Saarisen mukaan kupari on muutenkin erinomainen materiaali kattoihin: “Sitä on helppo työstää, se on ikuinen eikä ruostu ikinä. Sen lisäksi kupari säilyttää arvonsa jopa varsinaisen käyttötarkoituksensa jälkeen”. Varmasti tästä syystä kuparin suosio kattomateriaalina kasvaa koko ajan. Saarinen kertoo, että Suomen Saneeraustalo Oy:n kohteista viimeisen kolmen vuoden aikana patinoitua kuparia on käytetty myös mm. Suomi-talossa, Lönnrotinkatu 5, ja toimistotalossa, Siltasaarenkatu 12.

Lisätietoja:

Aurubis Finland (Nordic Copper)
Ari Lammikko
a.lammikko@aurubis.com
040 829 7307

Suomen saneeraustalo
Sauli Saarinen
sauli.saarinen@saneeraustalo.fi
040 729 0957